Ezt az online felületet a Haver Alapítvány csapata tanárok és oktatási szakemberek segítségével állította össze a Beszélgetések című nyomtatott interjúkötet alapján.

A Haver Alapítvány önkéntes oktatói 2002 óta tartanak foglalkozásokat az informális oktatás módszereivel középiskolásoknak és egyetemistáknak a zsidóság témájában. Foglalkozásainkon mindig arra ösztönözzük a diákokat, hogy kérdéseket tegyenek fel: akár maguknak, akár társaiknak, akár a foglalkozás vezetőinek. Szerintünk a kérdések sokkal fontosabbak és értékesebbek, mint a készen kapott válaszok; az pedig talán a legfontosabb, hogy mi magunk találjuk meg saját válaszainkat. Sőt nemcsak hogy érdemes egy témát minél több oldalról, többféle kérdés felvetésével megközelíteni, egy-egy kérdésre többfajta válasz is adható. Ahogy a kötetben megszólalóknál is láthatjuk, a válaszok – legyen szó identitásról, vallásról, kultúráról – olykor nagyon eltérőek lehetnek.

Az OKTATÁS menüpont alatt olyan módszertani leírásokat és konkrét gyakorlatokat gyűjtöttünk össze, melyek reményeink szerint, segítségül szolgálnak majd azoknak, akik egyéni vagy csoportmunka keretében szeretnék feldolgozni az interjúkat. A foglalkozások megtartásához és a módszertan elsajátításához további segítséget nyújtunk tanárok és oktatók számára tartott képzéseink keretében. Ezekről részletesebben a haver.hu weboldalon és a haver@haver.hu címen tájékozódhat.

Mit érdemes tudni az informális oktatásról?

Tanulási folyamataink a XXI. századra megváltoztak. Az iskolai órákon kívül ma a diákoknak számos lehetősége nyílik tanulásra, ismeretek szerzésére és megosztására. Ezeknek a tanulási folyamatoknak lehetnek szervezett keretei, de maguk a szociális tereink (család, barátok, osztálytársak, kollégák) is adhatnak nekik keretet. Míg a formális oktatás szervezett és strukturált közegben az (oktatási, képzési rendszerben) elsajátított tárgyi tudás megszerzésére összpontosít, az informális oktatás a formális keretek között nem- vagy nehezen megszerezhető ismeretekre és képességekre helyezi a hangsúlyt. Az informális oktatás legfontosabb komponensei az aktív részvétel, a tapasztalás és a tanulási folyamatban részt vevők közötti  interaktivitás. Ennek megfelelően az informális tanulás sokszor nem is feltétlenül tudatos folyamat, ugyanakkor olykor hatásosabb lehet, hiszen a megélt élményekből mindig több marad meg, mint a bemutatott, látott, vagy hallott információkból. Az informális oktatás nem akar feltétlen helyettesítője lenni az iskolarendszernek és a formális oktatásnak, inkább a hivatalos oktatási rendszer kiegészítéseként akar szolgálni.

Az informális oktatás közegéről, jellegéről, az informális oktató szerepéről és az informális oktatás gyakorlati megvalósításáról módszertani anyagunkban olvashat.

 

Jó böngészést és jó beszélgetéseket kívánunk!